EL SANATLARI,GURBETCILIK,KOYLERIMIZ

EMIRDAG EL SANATLARI
Ilçede, el sanatlarinin önemli bir yeri vardir. Yogun olarak kilim, dantel, oya, ipek hali gibi el sanatlari yapilmaktadir.Ilçede geleneksel el sanatlarinin basinda kilim gelir. Bu kilimlerdeki desenler çok seyin anlatimi gibidir. Emirdag kilimleri %100 yün ve %100 tabiî kök boyasiyla üretilmektedir. Kilimlerde mahalli desen ve motifler yer alir. Ticarî amaçli bu motifler degistirilmemistir. Asikli, Aynali, Kara döseme, Çamçali kilimleri, Bindalli, Kösköslü, Kelleli seccadelerinin ünü yurt disina tasmistir.
Emirbaba, Gölcük, Çiçekli yaylalari, Balcam magarasi, Amorium ören yeri ve Sakarya nehrini besleyen Pinarbasi gezip görülebilecek yerlerdir.
Gurbetçilik
Belçika ve Hollanda´da yasayan Türkler arasinda (civar kasaba ve köyleri de dahil olmak üzere) pek çok Emirdagli bulunmaktadir. Emirdaglilar özellikle Brüksel´deki Türkiye kökenli nüfus içinde ezici çogunlugu olusturmaktadirlar ve yerel siyasette agirliklari bulunmaktadir. Belçika´nin bir diger büyük kenti olan Gent´te de kalabalik bir Emirdagli toplulugu bulunmaktadir. Nitekim günümüzde Brüksel´in iki komsu semti, yerli halk arasinda da, Türk mahallesi, hatta Emirdag mahallesi olarak anilagelmektedir. Brüksel´de Türk mahallesi haline gelmis bu iki semtin ortasindan geçen ve bu semtlerin ana arterini olusturan Chaussée (sose) d´Haecht caddesinin isminin Chaussée de Emirdag olarak degistirilmesi bile bir vakitte gündeme getirilmistir. Brüksellilerin tanistiklari bir Türk´e sorduklari ilk sorulardan biri (saka veya ciddi) ´Türkiye mi daha büyük, Emirdag mi?´ sorusudur. Bu yogun göç hareketi Emirdag merkez ilçe nüfusunun son 40 yilda sadece 10 bin civarinda artmasinin ardinda yatan sebeptir (1960 nüfusu 10069). Öte yandan, Avrupa´da yerlesik ve sayilari 110000 olarak tahmin edilen Emirdagli kitlesi özellikle yaz aylarindaki ziyaretlerinde ilçenin nüfusunu kalabaliklastirmaktadir. Bir yandan Avrupali Emirdaglilar memleketlerinde evler yaptirir ve genel olarak imara katkida bulunurken, bir yandan da Emirdaglilarin Avrupa´ya göçü, özellikle evlilikler yoluyla, sürmektedir. Yerel politika
2004 yerel seçimlerine kadar sol çogunluk tarafindan ve CHP ´li belediye baskani Ismet Güler´in baskanliginda yönetilen belediyede, son yerel seçimlerde sag partiler çogunlugu elde etmis ve (AKP) ´li Lütfi Ihsan Dag belediye baskani olmustur. Emirdag´in yurtdisi iliskilerden sorumlu bir belediye meclis üyesi bulunmaktadir ve bu üye Metin Edeer (MHP) (Brüksel´in meshur pidecisi Metin Pide ´nin sahibi ve Brüksel büyüksehir siyasetinin etkili kuruluslarindan EYAD-Emirdag Yardimlasma Dernegi´in baskani) Brüksel´de yasamaktadir. Brüksel Yerel hükümeti Devlet Bakani Emir KIR,Brüksel'in en büyük belediyesi olan Scaaerbeek Belediye baskan yardimcisi Sait KÖSE Emirdag'lidir.Ayrica Baskent Brüksel ve diger sehirlerin Belediye meclis üyeliklerinde de de Emirdag lilar yogun sekilde temsil edilmektedirler



.Halk Ozanlari, Sairler, Yazarlar, Arastirmacilar ve Eserlerinden Seçmeler



´´Sert olur sogugu Emirdagi´ninMert olur yigidi Emirdagi´nin´´Emirdag´i anlatan dizelerden biridir. Tüm eserlerde ve türkülerinde Emirdag gelenek ve görenekleri saklidir.



Asik Yoksul Dervis (Semsettin Kubat, Sarkici Kubat´in Amcasi)

Ahmet URFALI

Fikret Akin

Halis ERENOGLU

Faki Edeer

Yüksel Önaçan

Ömer Faruk Yaldizkaya
Cengiz AKIN
Rabia BARIS
ve isimlerini sayamayacagiz kadar EMIRDAG'in yetistirdigi degerleriumiz vardir.

KÖYLERi
ablak, agilcik, alibeyce, asagialiçomak, asagikurudere, avdan, aydinyaka, baglica, balcam, baskonak, beyköy, beyören, burunarkaç, büyüktugluk, camili, çatalli, çaykisla, çiftlikköy, dagilgan, daginik, daydali, demircili, dereköy, elhan, emirinköyü, eskiakören, esrefli, gedikevi, gelincik, gökçeyaka, gözeli, güneyköy, güneysaray, güveççi, hamzahacili, hisarköy, ekizce, incik, karaagaç, karacalar, karakuyu, karayatak, kiliçlar, kiliçli kavlakli, kirkpinar, kuruca, y. kurudere, leylekli, örenköy, özkan, salihler, sigracik, sogukkuyu, suvermez, tabaklar, tepeköy, tezköy, toklucak, topdere, türkmen, türkmenakören, umraniye, veysel, yarikkaya, yarimca, yavuz, yenikapi, yeniköy, yusufaga, yüregil isimlerinde toplam 70 köyü bulunur.
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum: