OKUNTUCU(BUYRUMCU) DUDU

OKUNTUCU(BUYRUMCU) DUDU
Emirdagimizin geleneginde,folklorunde onunda ismi mutlaka unutulmazlar arasinda olmalidir
bence.Bundan 35 -40 yil onceleri cagimiz bu kadar modern ,teknoloji bu kadar ileri degildi. telefon,e.mail,kartvizit yaygin adetler degildi.
Emirdag'imizda da dugun olacagi vakitler 1 hafta 15 gun onceden dugun sahipleri Buyurumcu DUDU yu cagirirlardi.Dugune davet edecekleri kisilere Dudu bacim al su okuntuyu gotur selam soyle dugunumuze buyursun gelsin diye davetiye gonderirlerdi.
Okuntu bazen bir islemeli tulbent,bazen islemeli bir mendil,bazen bir cift coraptir.dugune davet icin dugun sahipleri tarafindan davet edilecek kisilere Davetiye niyetine gonderilir.bir nevi hazirlikli olmalari hatirlatilirdi.
Dudu Emirdaginda kimin nerde oturdugunu, mahalle mahalle, sokak sokak bilir Ev ev dolasak okuntuyu sahiplerine iletir,dugune davet ederdi.Buyrumcu dudu Cok sen,agzi iyi laf yapardi.ayni zamanda nisan ,taki merasimlerinde taki takar Kim kime ne takmis,kimin kimde ne öndüçü varmis hepsini bilgisayar gibi bilirdi. Unutanlara taktiklarini hatirlatir,onlara yardimci olurdu.
Ayni zamanda Dudu emirdag ‘da ilk otopark isletici idi.nasilmi? Onceleri emirdag ve havarisinde arabasi olanlar el ile sayilirdi, yakin koylerde oturanlar emirdag’a gelirken binek hayvanlar kullanirlardi.ve bu hayvanlarini sabahtan duduya teslim eder aksam koye donerken sapasaglam alirlar cuzi bir ucret oderlerdi.dudu o hayvanlara yem verir, su verir, onlarin kaziktan kurtulup kacmamasi, cocuklarin rahatsiz etmemesi icin onlara goz kulak olurdu.
21 yuzyila girdimiz bu zamanlarda artik cagimiz gelisti;taki merasimleri yer yer devam etmekle birlikte sekil de degistirdi.Buyrumculuk yerini telefona, e.maillere,modern yazimli kartvizitlere birakti.binek hayvanlardan modern otomobillere gectik.ama Emirdaglilar ne buyrumcu dudu’yu unuttu ;nede bazi geleneklerini unuttu.

Sükrü SAGLAM
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

1 yorum:

topakev dedi ki...

12 MART 2009 Persembe günü Emirdagimiz folklorunun bu degerli insani hakkin rahmetine kavusmustur.Ebedi yolculugundan önce onunla görüntülü olarak ilk defa röportaj yapmanin bende ayri bir yeri vardir.Allah Rahmet eylesin.