UNUTULAN SESLER ve BORDA KAPILAR

UNUTULAN SESLER ve BORDAKAPILAR

---Önce onlar çıktılar hayatımızdan sezsiz ve sedasızca yerlerini kapı zillerine bırakarak.
Emirdağ’da avlulu hanaylarda ve Köy evlerinde at arabaların girmesi için yapılmış büyük çift kanatlı,üzeri çanak kiremitlerle örtülmüs,özel tahtadan yapılmış kapılara Borda Kapı denilir.

---Borda kapıların üzerlerinde tokmakları vardı. Kapıyı çalıp ziyareti evdekilere haber vermeye, tutup çekerek kapatmaya yarayan halka ve tokmaklar yalnızca fonksiyonlarıyla değil, estetik değerleri bakımından da bir devrin sanat görüşünü, anlayışını dile getiren yapıtlardı.

--- Kent yaşamı ve apartmanların yaygınlaşması sonucu artık eski kapı tokmaklarının sesi ile borda kapıların küflenmiş kapı menteşelerinin çıkartığı gıcırtılı sesler yerlerini modern kapılara ve kapı zillerine bıraktılar;kulaklarımızda hoş bir seda bırakarak.
---Borda kapılarla kapı tokmakları da artık Emirdağ’ da belki bir iki evi süslüyorlar,onlarda yok olan şehir miraslarımız gibi yok olacakları günü bekliyorlar sessizce.
ŞÜKRÜ SAĞLAM ağustos 2009
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum: