Emirdağ Kültür ve Folklor Portalı - Haberler: GÜLÜ DAYI **HALİL ERENOĞLU**

Emirdağ Kültür ve Folklor Portalı - Haberler: GÜLÜ DAYI **HALİL ERENOĞLU**

GÜLÜ DAYI
Emirdağ nüfus kütüğünde Mehmet MIZRAK kimliğiyle bir yurttaş vardır.Kimdir bu adam dense.kimse doğru dürüst cevap veremez.
Bu künye ünlü GÜLÜ DAYI nın resmi ismidir.Gülü Dayı dendi mi.lafa nasıl başlayacağı kestirilemez.Fazla beklemekte Gülü Dayı nın şanına yakışmayacağından biz hemen lafa giriyoruz.İsmi kısaltıp G.D.yazsam millet gede okuyacağından iyisimi biz yine apaçık yazalım.
Ben altmışsekiz yaşındayım.Aklım erdi ereli bu Gülü Dayı böyle bir adamdır.Bizim çocukluğumuzda Mazakları ın Gülü derlerdi.Benim Hayatım dışarıda geçtiğinden Gülü Dayı nın roman klasiği olacak renkli kişiliğinin pek tadına varamadım.ama yine de bildiğim birkaç Gülü Dayı manzarasını hikaye edebilirim.
Hani Emirdağ da bir söz vardır;Elliği yok,şenliği yok Gülü Dayı,hem elliği,yani çevresi olan.hem de şenliği yani havası olan bir hemşehrimizdir.Ölüm denildi mi akla babası Mazoğlu gelir.Çünkü emirdağ mezarlığının adı Mazoğlu nun tarla dır.Ama kendisi hayat doludur.Hiçbir düğün,maç,eğlence Gülü Dayı sız olmaz.Gülü Dayı nın herşeyi özgündür.
Bakarsınız,koskoca bir fotür şapka yanınızdan geçip gidiyor.Biraz dikkat edilince görürsünüz ki,altında Gülü Dayı vardır.
Araçlar akaryakıtla,Gülü Dayı alkolle çalışır.Alkol jet yakıtı değildir ama,içki içince Gülü Dayı ayagını yerden kesmeye kalkar!...Düz duvara tırmanmak ya da sandalye arkalığı üzerinde cambazlık yapmak gibi işleri kendine vazife edinir.Gerçi yetmiş yaşından sonra,bu işleri yaparken ayağı kırılmıştır ama olsun.o Gülü Dayı lığın gereğini yapmadan rahat edemez.
Gülü Dayı acayip ıslık çalar.Bazen Emirdağ hükümet meydanı nda trafiği idare ettiği olur.Diyelim ki kendine araba çarptı.Gülü Dayı nın kırılmadık yeri kalmadı.Şoför de yüzde yüz hatalı.Ama bir de öğreniyor ki arabayı kullanan Fenerbahçeli Oğuz.Artık Gülü Dayı yı kimse zaptedemez.Şikayet filan ne kelime!..Üstelik şöyle söylemesi muhtemeldir:
-Gardaşım Oğuz;Bu gırıklar yüzünden başın derde girecek sanma.Şartolsun arabaya kendim çarptım,diyeceğim.
Çünkü Gülü Dayı acayip Fenerbahçe lidir.
Gülü Dayı nın hayatı,perdesi hiç kapanmayan bir tiyatrodur.Arada bir dükkanına hırsız girer ki:Gülü Dayı tiyatrosu o gün dram oynar.Kumarda para kaybettim demek yerine,hayali bir hırsıza ana-avrat küfredip,kumar kaybının hesabından sıyrılmanın çaresini bulduğunu düşünür ama,hanımı bu hırsız hikayesini bizzat iz sürerek çoğu zaman boşa çıkarmıştır.
Gülü Dayı dan haberler diye bir köie açılsa,oraya yazılacak özgün Gülü Dayı öyküleri her zaman bulunabilir.
Gülü Dayı içkili olmadığı zaman Mehmet MIZRAK tır.Kimse ne yaptığını farketmez.Ama içkiliyken ezeli ve ebedş Gülü Dayı iş başındadır.
Bir gün Eskişehir yolcusudur.Çiftelerde araba arıza yapar.Yolcular bir kahvede oturup beklerler.ama Gülü Dayı yanardağ gibi etrafa lav saçar.Yani küfreder.Hele karşısındaki bir yabancıya,ana-avrat giydirir.Adam,üstelik iri yarı birisidir.Böyle sandalye kadar adamın kendisine habire küfrettiğini farkedince,kalkar ve Gülü Dayı ya ciddi ciddi mukabele eder.Yani benzer küfürleri Gülü Dayı ya takdim eder.Gülü Dayı ellerini iki yana açıp yoğun bir Emirdağ ağzıyla ve adam sanki mahalle arkadaşıymış gibi söylenir:Gülü Dayınga beyle mi ediciğiding.
Hikaye çok ama Gülü Dayı hikayeleri ayran gibi öyle birden başa dikilmemeli.Rakı gibi yudum yudum içilmeli.
Bir küçük hikaye daha…
Bir tarihnte yaylaya gitmişler.O devrin kaymakamı da davetli.Yenmiş,içilmiş.Tabi Gülü Dayı da hazır ve nazır.İşin merkezinde zaten o var.Etraftakiler söyleimenin tadını çıkartmak için,kaymakama tembih etmişler.Gülü Dayı Çil İsmail i sevmezmiş.Tembih edildiği gibi kaymakam yahu şu Çil ismail de olsa ne iyi olurdu demiş.Gülü Dayı hemen atılmış.iki elinin ayasını açıp kaymakama doğru tutmuş.sonra bütün içtenliğiyle söylenmiş:Kaymakam bey.beyle iyi,beyle iyi….
Görüyorsunuz ki laf uzayacak.Şimdilik bu kadar.Bu yazdıklarım Gülü Dayı nın maceralarına uvertür olsun.
Halil ERENOĞLU
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum: