Emirdağ Kültür ve Folklor Portalı - Haberler: BELÇİKADAN KISA HABERLER

BELÇİKA DERGİSİNDE İSTANBUL TANITIMI
Belçika'da Fransızca yayınlanan kültür ve yaşam dergisi L'Eventail, kapak yaptığı İstanbul'un tanıtımına 40 sayfa ayırdı.
Derginin Sultanahmet Camisi resmine yer verilen "İstanbul 2010 - Dünyanın Arzuladığı Şehir" kapaklı Nisan sayısında İstanbul'un tarihi ve sosyal zenginliği tanıtıldı.
L'Eventail, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı, Belçika'nın İstanbul Başkonsolosu François del Marmol ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı'yla söyleşilere, Belçikalı arkeologların görüşlerine ve İstanbul'da yaşayan Belçikalıların düşüncelerine yer verdi.
Derginin çok sayıda makale ve fotoğrafla desteklenen İstanbul dosyasında Harem, Kont Ostrorog Yalısı, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camisi, diğer tarihi ve doğal zenginliklerle Belçikalı araştırmacıların da kazılarına dâhil olduğu Burdur'daki Sagalassos antik kenti ayrıntılı tanıtıldı.
Türkiye'nin Brüksel Büyükelçici Ersavcı, dergiye verdiği mülakatta, "Güney Amerika'nın Brezilya'sı varsa Avrupa'nın da Türkiye'si var" dedi.
Türkiye'nin AB üyeliği yolunda hayata geçirdiği reformları ve eğitime yaptığı yatırımları anlatan Ersavcı, "AB'ye katılım hedefimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Eğer ekonomimiz güçlenmeye devam ederse ve bölgemizde daha güçlü bir aktör haline gelirsek bence Türkiye'nin AB'ye katılımına karşı çıkanlar kaçırdıkları fırsat nedeniyle üzülecek" ifadesini kullandı.
Ersavcı, Avrupalıları Türkiye'yi ön yargılarla algılamak yerine İstanbul 2010 Kültür Başkenti etkinliklerine katılarak ve halkla doğrudan temas kurarak yakından tanımaya davet etti.

BELÇİKADA HAPİSTEN KAÇMAK SUÇ OLUYOR

Open Vld´li bayan milletvekili Sabine Lahaye-Battheu´nün verdiği yasa teklifine göre hapishaneden kaçmak suç haline geliyor. Belçika´da başka bir suç işlenmediği takdirde hapishaneden kaçmak şimdilik suç teşkil etmiyor.
Fransız ceza infaz sisteminden esinlenen Bayan Lahaye-Battheu´nün önerisi hapishaneden kaçma teşebbüslerine altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ve 25 eurodan 200 euroya para cezası getiriyor. Aynı cezalar adliyeden, karakoldan ve hatta tutuklu kalınan hastaneden kaçma için de geçerli olacak.
İzinliyken veya hapishane dışında çalışırken kaçan tutuklu veya mahkûmlar da ceza kapsamında olacaklar.
Kaçakların saklanmasına yardımcı olan ebeveynler de cezalandırılacak

BELÇİKADA IRKÇI YAKLAŞIMLAR
Brüksel çevresindeki Flaman Belediye Başkanlarının inşaatçılarla yeni yapılan evlerin ve dairelerin sadece Flamanca konuşanlara satılması yönünde yaptıkları anlaşma Frankofonları kızdırdı. Anlaşma VRT’de Flamanca yayınlanan Panorama programında ortaya çıkmıştı. Linkebeek Belediye Başkanı Damien Thiéry, yapılan anlaşmanın bir tür ırkçılık olduğunu söyledi. Thiéry "Bu korumacı bir düzenleme. Frankofonların aleyhine bir korumacılık yapılıyor. Ancak yakında benzeri bir düzenlemeyi Faslılara ve Zencilere karşı da yapabilirler. Bu ırkçılık ve demokratik bir ülkede kabul edilemez bir durum” şeklinde konuştu. FDF Başkanı OLiViYE MENGEN (Olivier Maingain), bu belediyelerden ev almak isteyen Frankofonlardan reddedilen olması durumunda şikâyette bulunmayı düşünüyor. Maingain Frankofonları birlikte hareket etmeye çağırdı. Frankofon Hıristiyan Demokratları CDH durumu yasadışı ve anayasaya aykırı bir durum olarak değerlendirdi ve şok olduklarını açıkladı. Emlak edinme hakkının ihlal edildiğini ve özel yaşama müdahale edildiğini belirten CDH özel yaşam komisyonuna şikâyette bulunacak.
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum: