Emirdağ Kültür ve Folklor Portalı - Haberler: « NASRETTİN HOCA HEYKELİ´NE SAHİP ÇIKALIM » İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

Emirdağ Kültür ve Folklor Portalı - Haberler: « NASRETTİN HOCA HEYKELİ´NE SAHİP ÇIKALIM » İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR
«NASRETTİN HOCA HEYKELİ´NE SAHİP ÇIKALIM » İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

Binfikir Tiyatro Okulu öğrencilerinden oluşan Binfikir Oyuncuları, Brüksel´de, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü´nü kutlaması sırasaında "Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız" oyunu sonunda, oyunda Nasrettin Hoca´yı canlandıran Bünyamin Karahan isimli oyuncu Binfikir Oyuncuları adına "Brüksel´e heykeli dikilen Nasrettin Hoca´nın eşeğinin kuyruğu yaptırılsın" imza kampanyası başlattı. Karahan 3-4 yıl önce dikilen Hoca´nın heykelinin sahipsiz olmadığının gösterilmesi gerektiğini vurguladı ve Schaerbek Belediye Başkanı Bernard Clerfayt´a verilmek üzere 3 dilli olarak kaleme alınan dilekçeyi imzaya açtı. Etkinlik sırasında 200´ü aşkın imzanın toplandığı kampanyaya Schaerbeek Belediye Meclisi Üyeleri Sadık Köksal(MR) ve Mahinur Özdemir(CDH) de destek verdi.


İmza kampanyasına çağrı metninde "Binfikir Oyuncuları Nasrettin Hoca´nın eşeğinin kuyruğunu yaptırmak için kolları sıvadı! Brüksel´deki Türk toplumunun hoşögrü simgesi, "Eşekler Diyarı" Schaerbeek´in çeşitlilik abidesi Nasrettin Hoca heykelinin harap edilmiş "eşek kuyruğu"nun tekrar yapılması için Schaerbeek Belediye Başkanı Bernard Clerfayt´ye verilmek üzere imza kampanyası başlatıyoruz!

2006´da Gallait, Vandermeersch ve Rubens sokakları kesişme noktasına dikilen ve sahipsiz bırakılan heykelimize sahip çıkıyoruz. Türk toplumu ve tüm hoşgörülü Brüksellilerin desteğini rica ediyoruz!

Schaerbeek´li Türklerin çoğunlukla göç ettiği Emirdağ´a sadece 100 kilometre uzaklıktaki Akşehir´in yetiştirdiği dünyaca ünlü filozof Nasrettin Hoca´nın, "Eşekler Diyarı" Schaerbeek´te sahipsiz kalması düşünülemezdi. Binfikir Oyuncuları, daha önce sahnede Saint Nicolas ile buluşturdukları ve kuyruk yapımı için söz verdikleri Hoca´nın eşeğine karşı sözlerini tutmak için imzanızı bekliyor." denildi.

Dilekçe´de ise « Anadolu´nun dünyaya hediye ettiği önemli halk filozoflarından ve gülmece adamlarından Nasrettin Hoca´yı iyi tanıyanlardan birisiniz. Önemli oranda bir Türk nüfusunun yaşadığı Belediyeniz, Anadolu´nun hoşgörü simgesi olan Hoca´yı Schaerbeek´te (Gallait, Vandermeersch ve Rubens sokaklarının keşiştiği yerde) heykelini dikerek Belcikalılarla tanıştırdı. Ancak heykelin dikilişinden çok kısa bir süre sonra Hoca´nın eşeğinin kuyruğu kopartıldı ve uzun süredir de bu konuda hiçbir şey yapılmıyor.

Belediyenizi ünlü filozofun eşeğinin kuyruğunu yaptırmak üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz. Nasrettin Hoca´ya gereken saygıyı göstereceğinizi umuyor, çabalarınız için şimdiden teşekkür ediyoruz." deniliyor.

Brüksel Hükümeti´nde kültürden de sorumlu olan Bakan Emir Kır, Binfikir Oyuncuları´nın başlattığı kuyruk kampanyasının Schaerbeek Belediyesi tarafından incelenip kendilerine sunulması halinde konuyla ilgileneceğini söyledi. Bakan Kır, "Hoca´nın heykelinin Belçika hava koşullarına uygun bir metaryelden yine Belçika´da yaşayan sanatçılar tarafından yapılmasının çok daha uygun olacağını" belirtti.

Schaerbeek Belediye Meclisi Üyesi Sadık Köksal konuyu inceleyip takipcisi olacaklarını ve dosyayı Kır´a ileteceklerini söyledi ve « Bakan Kır ile konuyu etkinlik sırasında kısaca görüştük. Kendilerine heykelin Belçika hava koşullarına daha uygun bir maddeden yapılması gerektiğini söyledim. Dilekçenizi bir dosya haline getirip Bakan Kır´a sunacağız" dedi.
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum: