Emirdağ Kültür ve Folklor Portalı - Haberler: HAFTANIN CUMA HUTBESİ ***İNSAN SAĞLIGI***

İNSAN SAĞLIĞININ ÖNEMİ

Muhterem Müslümanlar!
İnsanın yaratılış gayesi Allah’a kul olmak, kulluk görevini gereği gibi yerine getirmenin şartı ise sağlığı korumaktır. Allah’ın insanlara verdiği en değerli nimetlerden biri olan sağlık, hayatın tadı, huzurun kaynağı, geleceğe dair umudun anahtarıdır.

Bu nedenledir ki dinimiz, insan sağlığına büyük önem vermiş ve sağlığın korunmasını istemiştir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Cenab-ı Hak: “...Kendi kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin. Şüphesiz Allah iyilik edenleri sever.”1 buyururken; Peygamberimiz (s.a.s.) de: “Sizlerden her kim vücutça sağlıklı, nefsinden, malından korkusuz ve huzurlu, günlük yiyeceği de yanında olarak sabahlarsa, sanki dünyanın bütün nimetleri kendisinde toplanmış gibi olur.”2 diyerek sağlığın ne büyük bir nimet olduğunu belirtmiştir.

Aziz Kardeşlerim!
Fert ve toplum olarak, beden sağlığımızı olumsuz etkileyen faktörlerle mücadele için tedbir alıp tedavi olmak gereklidir.

Aynı şekilde sağlıklı bir toplum için de; aklını iyi kullanan, hatalarından ders çıkaran, başkalarının yanlışlarına karşı duyarlı davranan, “ruh ve beden” bütünlüğünü dengeleyebilen, kendisi kadar diğer insanların da hayati ihtiyaçlarını dikkate alan, sevmeyi, sevilmeyi ve hoşgörülü olmayı bir hayat tarzı haline getiren sağlıklı bireyler olmak gerekmektedir.

Değerli Mü’minler!
Dünya milletleri, sağlıklı ve huzurlu kalabilmek için, sağlığa bütçelerinden büyük pay ayırmakta, hastalıklarla ve kötü alışkanlıklarla mücadele için bilime ve eğitime yönelik ciddi çalışmalar yapmaktadırlar.

Ülkemizde de sağlık alanında çok önemli bilimsel çalışmalar ve gelişmelere paralel olarak hepimize önemli görevler düşmektedir.

Bireyler olarak bilinçli yaşamaya, ömrümüzü akıllıca kullanmaya, tükenme noktasına gelen sağlıklı besin kaynaklarını korumaya, kendimize ve başkalarına zarar vermemeye özen göstermeliyiz. İnsan sağlığına yapılan hizmetin, bir canı kurtarmanın, bir kötü alışkanlığı ortadan kaldırmanın önemli bir insanlık görevi olduğunu unutmamalıyız.

Hutbemi, başta okuduğum hadis-i şerif mealiyle bitirmek istiyorum: “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetlerde aldanmıştır. Bunlar sıhhat ve boş vakittir.”3

1-Bakara , 195
2-Tirmizi. Zühd. H. No: 2346.
3- Buhari, Rikak,1 (VII,170)
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum: