BİZİM EDELER

BİZİM EDELER

Emirdaglilar gurbette bir yasam kurarlarken bütün gelenek,göreneklerinide beraber getirip yasatmislar. 1960 yillarin baslarinda yetmeyen ekmek arayisina cikan Emirdaglilar; Almanya,Hollanda,Fransa,Belcika,Avusturya yollarina kara trenin vagonlarinda bir tahta bavul,Üc bes camasir azik torbasinda hasasli katmer,domates, cörekotlu cökelek peyniri Ile ciktigi gurbet yollarinda ilk zamanlarda Belcikali,Yunanli,Yugoslav bakkalindan bir Yumurta istemek icin gidakladiktan cok sonralari bu herseyine yabanci olduklari gurbet’te Zamanla once esini,cocuklarini sonra yakin akrabalari derken;cocuklarinin büyümesiyle Emirdag dan ihtiyactan Emirdagla Özdeslesmis kimi zaman abdal diye horladigimiz ama Hic bir zaman onlardan vazgecmedigimiz ve vazgecemeyecegimiz Emirdag’in Abdallari da 1974 affiyla muzisyen olarak önce Belcika ordanda diger avrupa sehirlerine istek yoluyla Gelip isci olmuslar.
Dügünler ayni Emirdag usulu yapilmaya baslamisti artik avrupada Iriza Kücükkaya ve arkadaslarinin Cümbüsünü ve Klarnetini daha bir pürdikkat dinliyorlar,kendi ic dünyalarinda Klarnetin sesinde emirdag’i, sevdalarini yasiyorlardi. Gün geldi Insanlar degisti,Avrupada yasayanlarin hayat standartlari degisti,Kücük Kahve odalarinda yapilan dügünlerin yerini simdi modern dügün salonlari,5 Yildizli Otellerin Konferans salonlarinda yapilan cafcafli dügünler aldi. Ama degismeyen bir tek sey kaldi bizim EDELER,
Gent’te Faki Edeer in Müzik evine gittigimde gördügüm Iriza Kücükkaya nin torunlari bana Bunlari hatirlatti.Belcikanin gent sehrinde GRUP DOSTLAR diye bir Muzik Orkestrasi olusturmuslar. IRIZA KÜCÜKKAYA simdi rahmetlik oldu,ama onun torunlarinin caldigi klarnetinin ritimlerinde hala IBIDIGIN,IRIZA KÜÇÜKKAYANIN,KÖR BEKTAŞ ın  ruhu dolasiyordu.

SÜKRÜ SAGLAM OCAK 2008
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum: