EMIRDAG "YORGUN DEDE"


YORGUN DEDE

Yorgun Dede bakar Emir Baba'ya,
Ermişler gönül verip de hüdaya,
inananlar çapıt bağlar adağa,
Dağ gözün bulutlar kaşın Emirdağ.
Siir:Faki EDEER

YOK OLAN SEHIR MIRASLARIMIZ

Rivayet olunur ki Battalgazi’nin askerlerinden olan « yorgun dede » islam ordulari ile Emirdag bölgesine gelirler;sivrihisar ve seyitgazi tekvurunun askerleri ile savasirken yaralanir,Adaçalin etegindeki yorgundede mevkisinde yergöçügü yakinindaki kabaagaç diye tabir edilen asirlik ardiç agacinin gövdesine yaslanir.

Bu haliyle Adaçal’in zirvesine çikamayacagi ve yola devam edemeyecegini anlayip
Arkadaslarina :
-« Beni Hakk’a emanet edin,ben hakk’a yürüyecegim »der.Arkadaslarini yola devam etmeye ikna eder.Arkadaslari gittikten sonralari yorgun bedenini kabaagaç’a dayar ve orada ruhunu Hakk’a teslim eder.
Arkadan gelen ikinci bir grup aradan aylar geçmesine ragmen cesedin bozulmadigini görürler.Yorgun Dede’yi ermis kabul edip kabaagaç’ in kenarina defnederler .

Daha önceki yillarda ve bizim coçuklugumuzda HIDIRELLEZ günlerinde Yorgun Dede ziyaret edilir,Ates yakilip üzerinden atlanir,dilekler tutulur,Yorgun Dedenin gölgesinde huzurla uyudugu ardiç agacina çaputlar baglanir ve Yorgun Dede nin ruhunda dua edilerek dileklerde bulunulur,dileklerin kabul edildigi varsayilirdi.Mezarinin üzerine bozuk para dedigimiz metal paralar birakilirdi.


O Emirdaglarinin koruyucusu ve bekçisi EmirBaba’nin can yoldasidir .Emirdag da yasayanlar ;Atadan Anaya söylenip gelen sekliyle Yorgun Dede ile Emirbaba'nin kutsal günlerde toplarla,isiklarla haberlestigi,savas aninda yesil urbalarini giyip,ordularimizin önünde AKSALLI lar ,ERMiS ler olarak kiliçlariyla düsmanlara aman vermediklerine inanilir.Vatanin milletin bekasinin askerlerimizle beraber onlarin yüzusuyu hürmetine ayakta kaldigi
anlatilirdi.


Günümüzde Yorgun Dede nin gölgesinde ebedi istirahat ettigi Adaçalin etegindeki kabaagaç çevre düsmanlari tarafindan kesildigi için yokolmustur .Kaybolmus ve Kaybolmakta olan sehir miraslarimiza sahip çikilmasi dileklerimle.


Sükrü SAGLAM©Mayis 2009
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum: