Saint-Jean Baptiste Kilisesi'nde Tasavvuf Müziği Ziyafeti‏

AB’nin göbeğindeki Brüksel’deki görkemli Saint-Jean-Baptiste kilisesinde Türk Tasavvuf Müziği rüzgârı esti.
 
Konseri dinleyen ve aralarında çok sayıda politikacı, profesör ve STK temsilcilerinin yanı sıra semt sakininin de bulunduğu yüzlerce kişi Türk Tasavvuf Müziği sanatçısı Süleyman Erkişi ve grubunun icra ettikleri parçalarla adeta mest oldu. Uyum alanında faaliyette olan ancak toplumdaki çeşitliliğe daha duyarlı olunması için de faaliyetlerde bulunan Foyer Derneği tarafından her yıl düzenlenen konser bu yıl Belçika – Türk Dostluk ve Diyalog Derneği (Beltud) ile işbirliğine gidilerek gerçekleşti. Konserde katılımcıların çoğu yerel Belçikalı olması ve adeta nefeslerini tutarak konseri tatmaları ise ayrıca dikkat çekti. Türkler ise zaman zaman seslendirilen parçalara eşlik etti. Yaklaşık 1 saat süren konser sonrası ise Erkişi ve kemençede Alp Çelik, tamburda Gökhan Filizman, neyde Sadullah Yaşar ve kanunda Turgut Yiğit Dalar’ın eşlik ettiği ekib dakikalarca alkışlandı.  
Diğer yandan dinlerarası konser yabancı asıllı toplumun da yoğun yaşadığı Molenbeek semtindeki modern mimarisi ile dikkat çeken ve farklı dinlere mensup insanların birbiriyle çatışmak yerine uzlaşabileceğini gösteren organizasyonların yer aldığı kilisede gerçekleşmesi de ayrı anlamlıydı. Öte yandan Molenbeek Belediyesi, Flaman Topluluk Komisyonu (VGC) ve Jorsala Derneği de konsere destek verdi. Ancak Molenbeek Belediyesi sadece destek vermekle yetinmeyerek Molenbeek Belediyesi Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Brüksel Parlamentosu Başkan Yardımcısı olan Françoise Schepmans ile bizzat konsere iştirak ederek temsil edildi. Schepmans konser sonrasında hoşnutluğunu “etkilendim” diyerek ifade etti. Konserden etkilenenler arasında Katolik Leuven Üniversite (KULeuven)’ne bağlı çalışan Prof. Ides Nicaise de vardı. 
Diğer yandan konseri icra eden sanatçı Süleyman Erkişi de ilk defa bir kilisede bu çapta bir konsere imza attığını paylaşarak organizatörlere teşekkür etti. Aynı zamanda gecenin sonunda toplumlar arası diyalog ve dayanışmayı arttırmak için Avrupa’da yürüyüşler düzenleyen Jorsala Derneği de Brüksel’den Aachen’a yapacakları yürüyüşü duyurdu. Dernek 2014’de de Brüksel’den İstanbul’a bir yürüyüş yaparak doğu ile batıyı yakınlaştırmayı hedeflediğini de paylaştı. 
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

1 yorum:

topakev dedi ki...

www.belturkhaber.be Belçikalı Türklerin Yaşam Portalı
www.belturkhaber.be
www.belturkhaber.be
www.belturkhaber.be
www.belturkhaber.be www.belturkhaber.be