50.YILDA KOMİNİST HÜSEYİN'E VEFA





Brüksel Hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır,Göçün 50.yılı etkinlikleri kapsamında Belçika'da ilk kuşak göçmen işçilere karşılıksız yardımlarıyla adı"Kominist Hüseyin"e çıkan Hüseyin Çelik'i Sazz&Cazz da düzenlenen bir resepsiyon ile ağırladı.
Resepsiyona Kominist Hüseyinin Çok sayıda tanıdığı,ahbapları ve tanıdıklarının çocukları ile karşılaştığında duygu yüklü Hasret kucaklaşmaları gözyaşları eşiliğinde izleyenleri çok eski günlere götürdü.
Hasret kucaklaşmasında hemen hemen herkesi tanıyan Hüseyin Çelik'e Sanatçı İsmail Doğan Tarafından hediye edilen "STALİN BIYIKLI" Karikatürü Onun bir kere daha hatıralarının canlanmasına vesile oluyordu.Resepsiyonda Emirdağ'ın yetiştirdiği Halk Ozanı Aşık Yoksul Derviş "Onunla Tanışmamış olsaydım kendimde bir eksiklik hissedecektim"diyerek Ona hitaben yazdığı şiirini seslendirdi.
Sanatçı Pınar Türker ve Gülabi Kubat'ta Günün anlamına uygun şarkılarıyla davetlilere hoş dakikalar yaşattılar.
Düzenlenen Resepsiyonda Bir Konuşma yapan Brüksel Hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır"Ellinci yıla gittiğimiz bir dönemde, birinci neslin katkılarını ve onların bu ülkeye nasıl yerleştiklerini hatırlatmanın yararlı olacağını düşündük.
Birçok derneğimiz bu tür çalışmalara katkıda bulunuyorlar. Ama böyle bir dönemde özellikle Belçikalı Türklerin kalıcı olmalarında katkı sağlayan insanları hatırlamamız gerekiyor. Bugün belki “Bu resepsiyonu neden düzenlediniz” diye soracaksınız.
Aslında birçok insan davet edebilirdik. Ama şunu belirtmemde fayda var. Hüseyin Çelik burayı terk ettikten sonra bile, sürekli arkasından konuşuldu. Ve hep güzel şeyler anlatıldı.
Hatta bazıları bana gelip şunları söylediler; “Benim oturma iznimi almıştı O”. Bazıları bana şunu söyledi; “Benim patronumla sorunum vardı, kontratımı imzalamıyordu. Ama o geldi, bana yardımcı oldu ve kontratımı imzaladım”. Hatta bazıları da şunları söyledi; “Bir türlü örgütlenemiyorduk, birliği sağlayamıyorduk, ama O arkadaşlarıyla, ilk dernekleri kurdu ve derneklerin siyasi haklarını talep etmekte öncülük yaptı”dedi.

Brüksel'de duygu yüklü saatlerin yaşandığı Sazz&Cazz da sevenleriyle buluşan Kominist Hüseyin:"O dönemlerde bir yandan materyalizme karşı bir yanda da cahil ve aşağılık yöneticilerle mücadele etmek zorundaydık. Ama inanın hiçbir zaman kolay olmadı.
O dönemlerde, yani 1972 yılından itibaren, insanlarımıza her zaman “Artık sadece bedenleriniz Türkiye’ye dönecek, çünkü biz burada kalıcıyız. Artık buradan ev satın almalısınız ve çocuklarınız burada yüksek eğitim görmeli” diye anlatırdık.
Bugün gelinen noktaya baktığım zaman, o dönem söylediklerimiz gerçekleştiğini görüyorum çünkü artık buradaki gençlerimiz yüksek eğitim görerek çok güzel seviyelere yükselmişler. Bu benim için çok güzel bir gurur kaynağı oluşturuyor"dedi.
Hüseyin Çelik Kimdir ?
Hüseyin Çelik 70'li yıllarda Türkiye'de askeri darbeden kaçarak önce Fransa'ya yerleşmiştir
Burada doktora yaparken, araştırmaları çerçevesinde, o zamanlar büyük bir arşivi olan cinémathèque'e gelmiş, Türk gazetesi ararken yolu Chaussée de Haecht'ta
düşmüştür. Burada İstanbul kahvesinde gazete okurken, o dönemde, kaçak işçileri yakalamak için yapılan baskınlardan birine şahit olmuştur. Sonrasında yakalanan bu
işçilerin haklarını savunmayı üstlenmesiyle Belçika'da geçireceği 14 yıllık yaşamına başlamıştır. O dönem Türk işçileri örgütlemiş, haklarının alınmasında büyük çabalar
göstermiştir. Kendisine gelen teklif üzerine 7 yıl sendikada çalışmıştır. Halk arasında "Kominist Hüseyin" olarak adlandırılan Hüseyin Çelik daha sonra Türkiye'ye
dönmüştür ve İstanbul'da yaşamaktadır. Brüksel'de birinci kuşak Türklerin hemen hemen hepisinin tanıdığı Hüseyin Çelik 2 haftalığına Devlet Bakanı Emir KIR'ın davetlisi
 olarak Brüksel'de konuk olarak bulunmaktadır.
Share on Google Plus

About topakev

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

2 yorum:

Adsız dedi ki...

www/belturkhaber.be

belcika turkiye haberleri ile yayinda

Adsız dedi ki...

www.belturkhaber.be